Ervaringscertificaat: Paspoort voor passend werk
Zet leer- en werkervaring zwart op wit
Toezicht voorkomt fraude
Toezicht ontdekt fraude

Fraude met VCA-diploma's: check altijd het CDR!

De Inspectie SZW heeft op 11 september een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd bij een bedrijf en een woning in Rotterdam, meldt de Inspectie SZW op haar website. Het bedrijf en de eigenaar worden ervan verdacht te frauderen met onder meer VCA-diploma's.
Wie voor een aannemer aan de slag gaat, moet bijna altijd een VCA-diploma hebben. Hiermee laat iemand zien belangrijke basiskennis over veilig en gezond werken in huis te hebben. Basiskennis die de veiligheid voor iedereen op de werkvloer vergroot. Opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten er dan ook op kunnen vertrouwen dat medewerkers die zij inzetten, ook echt over dit VCA-diploma beschikken.
De populariteit van VCA trekt ook fraudeurs aan. Zij maken bijvoorbeeld valse diploma's, die ze verkopen aan mensen die denken zo aan de slag te kunnen zonder hun VCA-examen te doen. Ook wordt er geprobeerd de examinering te beïnvloeden.
Helaas is fraude nooit helemaal te voorkomen. Maar samen met de eigenaar van het stelsel en VCA Infra als stelselpartner proberen we dit wel zo goed mogelijk tegen te gaan. Zo houden we actief en onaangekondigd toezicht bij examens en worden alle VCA-diploma's in het Centraal Diploma Register (CDR) geregistreerd. Registratie in het CDR is de enige garantie dat iemand het betreffende diploma ook echt heeft behaald. Een papieren diploma is dat niet: dit kan soms heel vakkundig worden nagemaakt. Het advies is dan ook om altijd het CDR te raadplegen voordat u iemand aan het werk laat.
Wanneer we signalen van fraude krijgen, ondernemen we in samenwerking met de recherche en het OM actie. Het onderzoek naar de fraude in Rotterdam is op dit moment in volle gang.De Inspectie SZW heeft op 11 september een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd bij een bedrijf en een woning in Rotterdam, meldt de Inspectie SZW op haar website. Het bedrijf en de eigenaar worden ervan verdacht te frauderen met onder meer VCA-diploma's.

 

sertum