Ervaringscertificaat: Paspoort voor passend werk
Zet leer- en werkervaring zwart op wit
Toezicht voorkomt fraude
Toezicht ontdekt fraude

Man aangehouden voor examenfraude


examenfraude

 

Nieuwsbericht | 13-11-2013
De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft maandagavond een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van stelselmatige examenfraude. Hij werd in Zwijndrecht tijdens een VCA examen (Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers) op heterdaad aangehouden.
De verdenking is dat de verdachte tijdens enkele tientallen VCA examens met zendapparatuur antwoorden heeft doorgespeeld aan medekandidaten. Van een aantal van de medekandidaten is bekend dat zij de Nederlandse taal nagenoeg niet machtig zijn. Des te opmerkelijker is het dat het merendeel van hen, onder leiding van verdachte, deelnam aan het vaktechnische VCA examen voor leidinggevenden in het Nederlands. Verdachte ontving voor het doorzenden van de antwoorden op de examenvragen per kandidaat vermoedelijk enkele honderden euro’s.
De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een woning in Den Haag doorzocht. Daarbij is zend- en ontvangstapparatuur in beslag genomen. Bij de actie is samengewerkt met de Landelijke eenheid van de Politie. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
VCA certificaten zijn benodigd voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren met een verhoogd risico in een risicovolle omgeving, zoals constructie- of onderhoudswerkzaamheden die plaatsvinden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen en bij installaties. Door het handelen van verdachte slagen er kandidaten voor vaktechnische examens waarvan de kandidaten de theorie waarschijnlijk niet beheersen. Dit zou kunnen leiden tot potentiële veiligheidrisico's voor de Nederlandse samenleving. De certificaten van kandidaten die vermoedelijk op deze frauduleuze wijze hun examen hebben behaald zullen worden ingetrokken.

 

FFP